air

5 συντομεύσεις πληκτρολογίου που πρέπει να χρησιμοποιείς όταν σερφάρεις

Κάποτε οι υπολογιστές δεν είχαν ποντίκι και όλα γίνονταν μέσα από το πληκτρολόγιο. Σήμερα συμβαίνει το ανάποδο. Όλα γίνονται με χρήση του ποντικιού, με το πληκτρολόγιο να χρησιμοποιείται κυρίως για την προσθήκη ή επεξεργασία κειμένου.

Αυτό δεν είναι κακό φυσικά. Παρόλα αυτά, ο συνδυασμός ποντικιού και πληκτρολογίου μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη πάνω από τον υπολογιστή σε πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα στην επεξεργασία κειμένου και αρχείων, στο σερφάρισμα στο ίντερνετ, στη χρήση των Windows, κλπ.
Στο παρόν άρθρο θα δούμε εκείνες τις συντομεύσεις πληκτρολογίου που θα κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη όταν σερφάρουμε σε οποιονδήποτε browser, είτε στον Google Chrome, είτε στον Mozilla Firefox, κλπ.

Οι 5 συντομεύσεις πληκτρολογίου που θα σε σώσουν όταν σερφάρεις

*Αν έχετε Mac υπολογιστή, αντί για το πλήκτρο Ctrl πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο Command.
5 συντομεύσεις πληκτρολογίου που πρέπει να χρησιμοποιείς όταν σερφάρεις
1) Ctrl + Shift + T (κρατήστε πατημένα τα Ctrl + Shift και στη συνέχεια πατήστε το T)
Χρησιμοποιείται για: Άνοιγμα προηγούμενων καρτελών που έχουμε κλείσει
Σερφάρετε στο ίντερνετ όταν ξαφνικά κλείνετε εκείνη την καρτέλα που περιείχε το site με την σούπερ συνταγή μαγειρικής που θέλετε να μαγειρέψετε. Πανικοβάλλεστε, βρίζετε, την αναζητάτε ξανά στο Google ή ψάχνετε στο ιστορικό περιήγησης για να τη βρείτε πάλι.
Γιατί να μην πατήσετε απλά τον συνδυασμό πλήκτρων «Ctrl + Shift + T» για να ανοίξετε και πάλι την καρτέλα που μόλις κλείσατε; Αν συνεχίσετε να πατάτε τον προηγούμενο συνδυασμό πλήκτρων, θα συνεχίσουν να ανοίγουν προηγούμενες καρτέλες με sites που είχατε επισκεφθεί, με ανάποδη σειρά απ’ότι τα επισκεφθήκατε.
5 συντομεύσεις πληκτρολογίου που πρέπει να χρησιμοποιείς όταν σερφάρεις
2) Ctrl + αριστερό κλικ ποντικιού (κρατήστε πατημένο το Ctrl και στη συνέχεια πατήστε το αριστερό κλικ ποντικιού)
Χρησιμοποιείται για: Άνοιγμα συνδέσμων σε νέα καρτέλα
Χρειάζεστε πληροφορίες για την πτυχιακή εργασία σας. Έχετε επισκεφθεί ένα site και έχετε βρει πολλούς συνδέσμους που θέλετε να ανοίξετε για να διαβάσετε. Κάνετε κλικ σε έναν από αυτούς και μεταφέρεστε σε νέα σελίδα, χάνοντας όλους τους άλλους συνδέσμους. Πφφ… Πάλι ξεκινήσατε τα μπρος-πίσω για να τα διαβάσετε όλα.
Γιατί να μην πατήσετε απλά τον συνδυασμό «Ctrl + αριστερό κλικ ποντικιού» σε κάθε έναν από τους συνδέσμους; Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξετε κάθε σύνδεσμο σε δική του καρτέλα και μπορείτε να τους διαβάσετε όλους και να κλείσετε όποιον/ους θέλετε, χωρίς να επηρεάζονται οι υπόλοιποι.
Bonus: Αν το ποντίκι σας έχει κύλινδρο, τότε μπορείτε να πατήσετε τον κύλινδρο προς τα μέσα ενώ βρίσκεστε πάνω από έναν σύνδεσμο για να ανοίξει σε νέα καρτέλα.
5 συντομεύσεις πληκτρολογίου που πρέπει να χρησιμοποιείς όταν σερφάρεις
3) Ctrl + F (κρατήστε πατημένο το Ctrl και στη συνέχεια πατήστε το F)
Χρησιμοποιείται για: Άνοιγμα του πλαισίου αναζήτησης λέξεων ή φράσεων
Αναζητήσατε στο Google τι καιρό θα κάνει σήμερα στην περιοχή σας, μόνο που το site που ανοίξατε δείχνει σε μια σελίδα τον καιρό για κάθε περιοχή της Ελλάδας. Ψάχνετε, ψάχνετε… ώσπου βρίσκετε την περιοχή σας και ενημερώνεστε. Μόλις χάσατε τσάμπα χρόνο από τη ζωή σας ψάχνοντας.
Γιατί να μην πατήσετε απλά τον συνδυασμό «Ctrl + F» στη σελίδα με τις πολλές πληροφορίες και να πληκτρολογήσετε στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί τον όρο ή τους όρους που αναζητάτε μέσα στο κείμενο; Αν ο όρος που ψάχνετε υπάρχει πάνω από μία φορά μέσα στο κείμενο, πατήστε το πλήκτρο «Enter» μέσα στην αναζήτηση για να δείτε τους επόμενους όρους.
5 συντομεύσεις πληκτρολογίου που πρέπει να χρησιμοποιείς όταν σερφάρεις
4) Ctrl + + (συν), Ctrl + – (πλην), Ctrl + 0 (μηδέν) (κρατήστε πατημένο το Ctrl και στη συνέχεια πατήστε ένα εκ των +, – ή 0)
Χρησιμοποιούνται για: Μεγέθυνση, Σμίκρυνση και Επαναφορά σε προεπιλεγμένη προβολή
Διαβάζετε το αγαπημένο σας αθλητικό site και βρίσκετε μια ωραία κριτική του χθεσινού αγώνα μπάσκετ. Μπαίνετε να την διαβάσετε, όταν παρατηρείτε πως τα γράμματα είναι πολύ μικρά και κολλάτε το πρόσωπο σας στην οθόνη για να τα διαβάσετε. Είπαμε, μην χαλάσετε και τα μάτια σας.
Γιατί να μην πατήσετε απλά τον συνδυασμό «Ctrl + +» για να μεγεθύνετε όλο το site, δηλαδή τις εικόνες και τα γράμματα του; Ο browser που χρησιμοποιείτε κρατά τις ρυθμίσεις για κάθε site που μεγεθύνετε, ώστε την επόμενη φορά να μη χρειαστεί πάλι μεγέθυνση.
Αν πιστεύετε πως κάνατε πολύ μεγάλα τα γράμματα, τότε μπορείτε να πατήσετε «Ctrl + -» για να τα μικρύνετε, καθώς και τον συνδυασμό «Ctrl + 0» για να επαναφέρετε το site στο προεπιλεγμένο ζουμ που έχουν αποφασίσει οι διαχειριστές του να έχει.
Bonus: Αν το ποντίκι σας έχει κύλινδρο, μπορείτε να κρατάτε πατημένο το πλήκτρο Ctrl και με τον κύλινδρο να μεγεθύνετε ή μικρύνετε ένα site.
5 συντομεύσεις πληκτρολογίου που πρέπει να χρησιμοποιείς όταν σερφάρεις
5) F11
Χρησιμοποιείται για: Προβολή ενός site σε πλήρη οθόνη
Αν θέλετε να μεγαλώσετε το εύρος του browser για να καλύπτει όλη την οθόνη σας και να διώξετε τις περαιτέρω πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τη μπάρα των Windows στο κάτω μέρος ή τη μπάρα διεύθυνσης του browser στο πάνω μέρος, τότε πατήστε το πλήκτρο F11.
Η προβολή σε πλήρη οθόνη μπορεί να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε καλύτερα στο περιεχόμενο που διαβάζετε, αφού δε θα αποσπάται η προσοχή σας από ειδοποιήσεις σε άλλες καρτέλες, ειδοποιήσεις προγραμμάτων του Windows, κλπ.
Με δεύτερο πάτημα του F11 μπορείτε να βγείτε από πλήρη οθόνη.