air

New Age cartoon για μικρά παιδιά (PART 2)

Μπομπ Σφουγγαράκης (1999-σήμερα)


Τιμάμε τον Τετραγωνοπαντελόνη, είναι φίλος μας και αποτελεί με διαφορά ό,τι καλύτερο έχουν να επιδείξουν τα new age παιδικά. Δυστυχώς, είναι απελπιστικά μόνος τουλάχιστον όσον αφορά τα καρτούν που μπορεί να εκτιμήσει ένας άνθρωπος που μεγάλωσε με Bravestarr και Χελωνονιντζάκια.(πατήστε να δείτε το υπόλοιπο κειμενό...)

Gormiti (2009-σήμερα)


Και κάπως έτσι αρχίζουμε με τους νεωτερισμούς τύπου καρτούν-ταινία-παιχνίδι με κάρτες-βαρέθηκα ήδη.

H Τάξη του 3000 (2006-08)


Μια τάξη με μουσικά ταλέντα και καθηγητή τον Σάνι, έναν πρώην σούπερ σταρ της μουσικής που έχει χάσει πια το ενδιαφέρον του για τη ζωή. Ωραία.

Ben 10: Ο Απόλυτος Εξωγήινος (2008-σήμερα)


Ο 10χρονος Μπεν ανακαλύπτει ένα ρολόι κρυμμένο σε έναν μετεωρίτη που του δίνει τη δυνατότητα να παίρνει 10 διαφορετικές εξωγήινες μορφές και να πολεμάει το κακό.

Beyblade (2000-01)


Για το φαινόμενο "παίρνουμε ένα συμπαθές κόμικ, το κάνουμε καρτούν και στη συνέχεια εκμεταλλευόμαστε μαζικά το κεντρικό του gadget (εν προκειμένω τις Beyblade σβούρες)" δεν μιλήσαμε μέχρι τώρα. Το προσπερνάμε γιατί εδώ (υποτίθεται ότι) μιλάμε ακόμα για καρτούν.

Redakai: Κατακτήστε το Καϊρού (2011-σήμερα)

Ο Ky, ένας 15χρονος μαθητής πολεμικών τεχνών ξεκινάει μια περιπέτεια για την εύρεση μιας εξωγήινης πηγής ενέργειας, του Καϊρού. Ανταγωνιστές του στο κυνήγι του... θησαυρού είναι κάτι επίσης έφηβοι εξωγήινοι.

Magi-Nation (2007-08)

O νεαρός Τόμι Τζόουνς μεταφέρεται ξαφνικά σε μια μαγική διάσταση, όπου καλείται μαζί με δυο φίλους του και κάτι μαγικά ζωάκια, να υπερασπιστούν τη Σελήνη, αν κατάλαβα καλά.

Οι περιπέτειες του Jimmy Neutron (2002-06)


Ο 11χρονος Αμερικάνος Jimmy με το φοβερό IQ και την μεγάλη αγάπη για εφευρέσεις. Η ρουτίνα του είναι να προσπαθεί να σώσει την πόλη από τις ίδιες του τις εφευρέσεις που πάντα βρίσκεται κάποιος να χρησιμοποιήσει με τον λάθος τρόπο.

Yu-Gi-Oh! (2000-04)


Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον νεαρό Yugi Mutou, ο οποίος καλόκαρδος γαρ, πέφτει συχνά θύμα bullying στο σχολείο. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, έχει τοποθετηθεί δημόσια και ο Αντώνης Κανάκης.
Για καλή του τύχη, ο Yugi λύνει έναν γρίφο ονόματι Millenium Puzzle και πλέον αποκτά και μια δεύτερη, λιγότερη αγαθή φύση έτοιμη να τα βάλει με όλους αυτούς που 'χουν σκοτάδι στην καρδιά. Γίνεται και τραγούδι αυτό ή μου φαίνεται;

Hero 108 (2010-σήμερα)


Στο Κρυμμένο Βασίλειο, άνθρωποι και ζώα ζουν μαζί αρμονικά ώσπου οι δυνάμεις του κακού High Roller πείθουν τα ζώα ότι οι άνθρωποι θέλουν το κακό τους. Γι' αυτό το λόγο σχηματίζεται η ομάδα ηρώων Big Green με σκοπό τα ζώα να τα ξαναβρούν με τους ανθρώπους. Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς κλείσαμε την τηλεόραση.
Αν και η παραπάνω ανάλυση 10 oldschool και 10 new age καρτούν (μου) μοιάζει υπερ-αρκετή για να διαλέγω τα πρώτα έναντι των δεύτερων μέχρι να πάθω κάτι κακό και να με γλιτώσει ο Ben 10, θα μιλήσω και με (έξτρα) επιχειρήματα.

Oldschool ftw λοιπόν, γιατί:
1) Στα 10 oldschool που παρέθεσα, θα μπορούσαν ισάξια να βρίσκονται τουλάχιστον άλλα 10 όπως ο Batman, ο Superman, ο Voltron, o He-man, ο Scooby-Doo (ναι, γιατί όχι;), οι Fantastic Four, o Darkwing Duck, o Pinky and the Brain, το Dragonball ή ο Kabamaru. Και ακόμα 10.
Στα 10 new age, πόσα άραγε θα χωρούσαν το ίδιο άξια στην παραπάνω 10άδα; 3; 4;

2) Από τότε που εγκαταλείφθηκε η απλότητα στο στόρι, τον σχεδιασμό και τα props κάθε καρτούν, χάθηκε το φιλότιμο. Τα παιδικά που αγαπήσαμε δεν είχαν τα υπέρτατα γραφικά και την πασιφανή βοήθεια από τους Η/Υ. Ήταν the real thing.

3) To σήριαλ με το αν και πότε θα γίνει τελικά ταινία το Thundercats καλά κρατεί. Έχεις δει εσύ κάποιον μεγαλοπαραγωγό του Χόλιγουντ να κόπτεται για το πότε θα γυριστεί το "Yu-Gi-Oh!, the movie";

4) Τα oldschool καρτούν έχουν διακριτές μεταξύ τους διαφορές τόσο στη δομή όσο και στην πλοκή. Αν εσύ μπορείς να ξεχωρίσεις όλο αυτό το anime frenzy με τα γιου-γκιο-ποκεμονοειδή, συγχαρητήρια (είσαι νεότερος από εμάς).

5) Μεγαλώσαμε με τα oldschool. Βάζαμε τη μαμά να μας ξυπνάει στις 8 το πρωί του Σαββάτου για να μην χάσουμε ούτε ένα επεισόδιο αγαπημένου μας παιδικού.
Ακόμη κι αν η παγκόσμια επιτροπή παιδικών ψηφίσει ομόφωνα ότι τα καρτούν νέας γενιάς είναι καλύτερα για οποιοδήποτε λόγο, εμείς πάλι τα δικά μας θα βλέπουμε και θα αγαπάμε.

6) Το καλύτερο, "γιατί-μπορώ" επιχείρημα για το τέλος. Oldschool καρτούν, γιατί απλά δεν θέλουμε να μεγαλώσουμε ρε φίλε.